Jun 24, 2012

Ik ontmoet veel mensen die vragen hebben rond religie in deze tijd.
Zelf hebben ze hun kinderen gegeven wat ze konden en zien nu dat de kerken bezocht worden slechts door oudere mensen. Hun kinderen zijn zoekend of hebben afgedaan met religie in de gold van de grote secularisatie. Dit is allemaal heel kort door de bocht, maar ik wil jullie eens meenemen op de tocht van de grote evangelische bewegingen.
 Drie grote evangelische bewegingen kunnen we onderscheiden in de loop van het tweede millennium.
De eerste grote beweging ging gepaard met een opleving van het gehele kerkelijk leven in West Europa, vooral gekenmerkt door de bouw van de vele kerken en abdijen, reeds beginnend in de tijd van Bernarduss.
De tweede golf ontstond in de 16de eeuw, toen men in verzet kwam tegen de kwalijke kerkelijke praktijken, waarbij het misbruik van de aflaten het opmerkelijkst was.
De derde beweging begon met John Weshley, die een bijzondere Gods ervaring had. Zijn verkondiging werd van toen af sterk emotioneel en zelfs mystiek en tegelijkertijd streed ij ook tegen alle vormen van onrecht. Deze evangelische beweging werd al gauw overgebracht naar Noord Amerika en verspreidde zich snel in de 20ste eeuw naar Latijns Amerika, waar men begon te spreken over de verspreiding van de sekten, die een fundamentalistische uitleg geven aan de Schriften.
De Charismatische bewegingen horen hier ook dikwijls bij, zelfs een katholieke charismatische beweging, omdat deze  ook dikwijls een evangelische benadering gebruikt.
En hoe verder????
In De Stad Gods voorspelde Harvey Cox in 1984 dat in de volgende eeuw de evangelische bewegingen het christelijk geloof zullen bepalen.

Is dat zo?
Het bovenstaand citaat kunt u vinden in De Engelen van Jacobus, een voettocht van Enschede naar Santiago de Compostella. In dat boek heb ik een beschrijving gegeven van de tocht zelf, maar daaraan heb ik ook allerlei mijmeringen en gedachten toegevoegd over het sociale, religieuze en politieke leven van West Europa sinds 1225, het jaar waarin Bisschop Engelbert vermoord is.


1. Yinka's Droomtijd, het verhaal van een Aboriginal man die de leider van zijn volk wordt; 16.95, ook te bestellen bij: www.boekscout.nl
2. De Engelen van Jacobus, een tocht van Enschede naar Santiago de Compostella, uitgegeven door Aspect, nu verkrijgbaar bij mij voor slechts 10.00
3. De Tweede Henro Tocht, een pelgrimstocht in Japan langs 88 tempels, met Zen, Boeddha en Jezus teksten. 15.00
4. Schilderend langs de Weg, 77 afbeeldingen van dotpaintings met bijhorende teksten en uitleg, 18.00.
5. The Praying Student, prayers for everyday, gebeden voor Internationale studenten. 15.00
Al deze boeken kunnen bij mij besteld worden: benengelbertink@yahoo.com