Mar 24, 2016

PAASEI??

Nee, een paasei is het niet, maar wat dan wel?
Het is gewoon een kom met rijst, wel heel speciale rijst, namelijk uit Bario, een streek aan de bovenloop van de rivier de Baram in Serawak.
Ook zou het wel een paasei genoemd kunnen worden, want zojuist kreeg ik het bericht dat de onteigening van al het land daar niet wettelijk is verklaard. De overheid wilde er namelijk een hydroelectrische dam bouwen, waardoor 20.000 mensen zouden moeten verhuizen.
Een van mijn vroegere schooljongens heeft het voortouw genomen in het voeren van oppositie tegen deze dam. Nu na ettelijke jaren hebben ze gewonnen. Ze zijn geholpen in feite door een grote bijeenkomst die ze hadden georganiseerd en die bijgewoond werd door die mevrouw uit Honduras die onlangs is vermoord.
Je kunt hierover natuurlijk meer vinden op internet. Kijk maar naar 'hydroelectric dams in Sarawak'.
een bijzonderheid is natuurlijk ook dat de Penans, de nomaden van het regenwoud van Serawak, uit het woud zijn gekomen om mee te demonstreren tegen de bouw van deze dam. Zij zouden ook ergens naar toe gebracht worden, gehuisvest worden, en zo hun traditioneel leven achter zich zouden moeten laten.
Ze hebben de minister president van Serawak proficiat gewenst met dit besluit.

Mar 21, 2016

HEEL BIJZONDER

Ik weet niet of het vaker voorkomt of voorgekomen  is: een palmzondag voorgegaan door een pastor van de Libanese kerk en een van de Nederlandse kerk, tweetalig, namelijk arabisch en nederlands.
Het was de eerste keer dat de Libanese christenen van Enschede en omstreken bij elkaar kwamen in de St. Janskerk. Jong en oud was aanwezig; het was goed voorbereid met genoeg openheid voor improvisatie. Bijna de hele dienst werd gezongen, behalve dan de preek, geschreven op een piepklein blaadje maar verkondigd met grootse gebaren.
Het was een fijne dienst.